Icoana – Scara virtuţilor

Icoana – Scara virtuţilor

Icoana prezentată are ca izvod “Icoana Dumnezeiescului Urcuş” de la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai.

Scara din icoană are de obicei treizeci de trepte, după numărul de capitole pe care le are tratatul Sfântului Ioan Scărarul. Mai târziu, în icoanele rusești întâlnim numirea fiecărei trepte. Icoana Scării a apărut și s-a dezvoltat în mănăstirile din pustia Egiptului.

Pe Scară vedem oameni care se află în diferite stadii de ascensiune. La o primă vedere, toți cei ce se află pe scară pot părea asemănători, toți fiind bărbați cu barbă (călugări). Acest lucru trebuie văzut în context. Scara de suflete mântuitoare și ducătoare la cer a fost o lucrare scrisă în special pentru monahi, deși în ultima perioadă acesta a devenit familiară unui număr foarte mare de ne-monahi. Ca atare, în majoritatea icoanelor Scării sunt zugrăviți călugări – oameni de vârste diferite, și de obicei include cel puțin un om investit (uns) ca episcop. Aceasta sugerează că toți creștinii care-și doresc mântuirea și lucrează pentru ea, sunt reprezentați pe Scară.

În partea dreaptă-sus, într-o  mandorlă  este zugrăvit Iisus Hristos Însuși, care îi primește pe cei ce reușesc să ajungă până sus. Înaintea Lui se găsește un călugăr foarte bătrân, cu figură cuvioasă și foarte smerită, urcat pe ultima treaptă a scării, privind către Mântuitor.

În partea de jos a Scării („sub” ea), sunt reprezentați demoni care necăjesc pe cei de pe scară cu săgeți, sulițe și lanțuri. Aceștia sunt reprezentările gândurilor păcătoase și ispitelor care ne asaltează când mergem pe calea cea strâmtă care duce la mântuire. Unii din călugări sunt reprezentați căzuți dar ținându-se totuși de scară, iar alții care cad cu totul, cu capul în jos – trași de diavoli spre iad. Iadul este reprezentat în parte dreaptă-jos sub forma unui cap de monstru, înghițindu-i pe cei ce cad de pe scară.

De remarcat este faptul că toți cei ce urcă, indiferent de treapta pe care se află, au privirea îndreptată spre Hristos. Singurii care nu se uită sunt cei care s-au desprins de scară și sunt în cădere. Un alt fapt care poate fi observat este: atât cei care urcă, cât și cei care cad de pe Scară își țin mâinile întinse în același mod – în rugăciune.

Iconograf – Liviu Dumitrescu


  • Pentru a comanda o lucrare va rog sa completati formularul de contact.
  • Se pot comanda si alte reprezentari iconografice in afara celor prezentate pe site.
  • Lucrari disponibile in magazinul online!