Icoana pictata – Sfantul Antim Ivireanul

Sfantul Antim Ivireanul icoana pictata

Icoana pictata in stilul bizantin pe lemn de tei, poleita cu foita de aur. Dimensiunea lucrarii 60/28 cm.

Antim Ivireanul, carturar si ierarh martir al Tarii Romanesti

Sfantul Antim Ivireanul icoana pictata

S-a nascut in Iviria sau Georgia de azi, in jurul anului 1650 si inca din tinerete a cazut rob la turci, care l-au dus la Istanbul (Constantinopol).  In jurul anului 1690, evlaviosul domn Constantin Brancoveanu l-a adus in Tara Romaneasca. Aici a invatat mestesugul tiparului de la fostul episcop Mitrofan al Husilor, care conducea in acel timp tipografia domneasca din Bucuresti.

Sfantul Antim Ivireanul icoana pictata

Dupa numirea primului domn fanariot, Nicolae Mavrocordat, in 1716, invinuit ca a intrat in legatura cu austriecii si ca ar fi uneltit impotriva domnului a fost caterisit urmand sa fie inchis pe viata in manastirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai. Aceasta pedeapsa n-a mai ajuns sa o faca, pentru ca ostasii care il insoteau spre Muntele Sinai l-au macelarit, aruncandu-i trupul in raul Tungia, langa Adrianopol.

Sfantul Antim Ivireanul icoana pictata

Raul Tungia apare pictat si in icoana partea inferioara la picioarele Sfantului Antim Ivireanul. In partea superioara apare Lumina Dumezeiasca reprezentate printr-o mandorla la care Sfantul tinde sa se inalte.


Iconograf – Liviu Dumitrescu

  • Pentru a comanda o lucrare va rog sa completati formularul de contact.
  • Se pot comanda si alte reprezentari iconografice in afara celor prezentate pe site.