Descrierea iconologica
Mântuitorul este reprezentat pe tron înconjurat în partea superioară de o mandorlă ciculară, albastră în degrade, culoarea cerească prin excelență, orientată spre transcendent, semnificând înțelepciunea.
Cu mâna dreapta binecuvântează iar în cea stângă ține îndreptată spre privitor Evanghelia în care este scris A și Ω.
Mandorla este construită din cercuri concentrice, ultimul cerc având altă culoare ocru roșiatic, din acesta ieșind în patru puncte la distanțe egale de centrul cercului simbolurile Evangheliștilor (Îngerul, Leul, Taurul, Vulturul) tratați în monocromie.
Steluțele dispuse circular pe unul din cercurile mandorlei și razele ce izvoresc din trupul lui Iisus capătă înțelesul simbolic al luminii cerești.
Mântuitorul este îmbrăcat în veșminte albe strălucitoare semn al curățeniei lui depline și al îndumnezeirii trupului său.
Albul veșmintelor au tente de violet și galben armonia fiind dată de contrastul complementarelor.
Partea superioară a compoziției este mai dinamică atât prin gesturile Mântuitorului cât si prin mișcările contorsionate ale îngerului si vulturului.
Pentru a nu apărea racursiuri personajele șezând nu sunt reprezentate frontal, sunt construite în proporția ¾ în această poziție. Apare în plus dimensiunea de lățime transformată în adâncimea corpului.
Corpul uman în poziția șezând în pictura bizantină se desenează în perspectiva inversă, totul se orientează către privitor.
Chipul Mântuitorului este modelat cu tente de culori calde privirea Lui este îndreptată spre privitor creând o imagine epic-liniștită bărbătească și autoritară.
Iconograf Liviu Dumitrescu