Kurbinovo

Pictura in fresca Kurbinovo Macedonia (22)

Biserica Sfantul Gheorghe din Kurbinovo este una dintre bisericile de referinta ale artei bisericesti. Situata la poalele Muntelui Pelister, la doar cativa kilometri de malurile Lacului Prespa, pe teritoriul localitatii Kurbinovo, cu o arhitectura unica si o fresca deosebit de valoroasa, Biserica Sfantul Gheorghe este una dintre cele mai interesante si minunate biserici crestine

Frescele din biserica Sfantul Gheorghe de la Kurbinovo, pe lacul Prespa, datate de o inscriptie in 1191, ne infatiseaza figuri lungi si subtiri peste masura, cu miscari a caror vioiciune atinge bruschetea, cu drapari clocotitoare si framantate care isi iau zborul in lungi arabescuri pentru a mobila golurile fondului.

Aceasta alungire a proportiilor si acest freamat al cutelor ne evoca, sub forme mai aspre, arta extrem de rafinata a unui Callimah. Manierismul pe care il dovedesc cu oarecare exces aceste fresce a inspirat de asemenea mozaicurile de la Monreale si cele din San Marco de la Venetia, care se situeaza in preajma anului 1200.

Chipurile, la care regasim adesea in plete si in barbi linearitatea de la Nerezi, au o expresie mai severa si putem vedea aici un indiciu despre originea provinciala, fara indoiala macedoneana, a pictorilor atelierelui (de la Kurbinovo).(text.crestinortodox.ro)

Biserica Sfantul Gheorghe, Kurbinovo
Biserica Sfantul Gheorghe, Kurbinovo