Expozitia “Pași spre Lumină”

Expozitia “Pași spre Lumină”

Icoane Liviu Dumitrescu
Icoane Liviu Dumitrescu

Expoziția – este organizată de Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă şi Restaurare a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi va fi deschisă publicului in perioada 23 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016 la Galeriile Orizont, Bd. Nicolae Bălcescu nr.23 A, sect. 1, București.
Tematica expoziției așa după cum reiese și din titlu dorește să afirme importanța artei sacre, artă ce este menită să lumineze această lume care este cuprinsă din nou de tenebre pe care aproape că le uitasem și să reliefeze importanța actului de restaurare deoarece redă lumina pierdută operelor și monumentelor ce s-au deteriorat în decursul vremii.
Efortul de restaurare și creația de artă sacră, deopotrivă reușesc să facă importanți Pași spre Lumină, lucru ce poate lesne fi regăsit într-un astfel de demers expozițional. Deosebit de dificil de realizat de altfel, datorită complexității operațiunilor de restaurare ce sunt prezentate și trebuie explicitate unui public îndeobște profan și datorită reticențelor și prejudecăților colegilor de breasla față de creatorii de artă sacră.
Pași spre Lumină își propune să readucă în peisajul expozițional bucureștean din perioada sărbătorilor de iarnă un altfel de expoziție, nu doar omagială și oportună ci, marcând însemnătatea și diferențierea calitativă a artiștilor plastici religioși față de pleiada de iconari și pictori pseudoecleziali ce împânzește în această perioadă mai toate simezele.

La expoziţie participa atât membri AFAPRR cât și alți membri ai UAP din România ca și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR.
Motto-ul expozitiei este un citat din Apostolul Luca, protectorul artistilor si al restauratorilor de arta: Ia seama, dar, ca lumina care este in tine sa nu fie intuneric! Luca 11:35.

Parteneri în organizarea expozitiei sunt Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Muzeul Național al Harților și Cărții Vechi. Parteneri media sunt Lăcașuri Ortodoxe-LO News și Jurnalul Bucureștiului.
Va lua cuvântul doamna dr. Vivian DRAGOMIR, director de proiecte la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și va prezenta criticul de artă Roxana PĂSCULESCU.
Curatorii expoziției sunt Cristian OLTEANU și Florin-Ionuț FILIP. (uap.ro)

Florin Ionut Filip- managerul cultural al Asociatiei, despre actul de creatie in arta religioasa, despre partenerii si colaboratorii in organizarea manifestarii, despre viziunea artistilor expozanti.

http://www.radioromaniacultural.ro/pasi_spre_lumina-42871

Pe site-ul prezentat mai sus puteti urmari intr-un scurt clip video intreaga expozitie.