Icoană pictată
Tehnica în care a fost pictată icoana Schimbarea la față a fost tempera cu emulsie de ou. Suportul picturii este din lemn de tei prevazut cu sipet si traverse preparat cu un liant o materie inertă și un plastifiant. După pregatirea suportului a urmat desenul, aurirea si pictarea propriu-zisă.
În icoană este reprezentat momentul când Mântuitorul S-a schimbat la Față pe Muntele Taborului martorii acestui eveniment fiind apostolii Petru, Iacov și Ioan acestora alaturându-se și Proorocii Moise si Ilie.
Compoziția este circulară forma de bază a construcției fiind cercul. Icoana este divizată în trei registre: registrul superior reprezentând norul luminos (fig.3) ce întruchipează prezența lui Dumnezeu, registrul central reprezentat de mandorla de aur în care se află Iisus si cei doi prooroci și registrul inferior cu cei trei apostoli.
Norul luminos este reprezentat prin culoarea roșu vermilion iar în interiorul acestuia sunt dispuși pe forma cercului heruvimi si serafimi realizați în monocromie. Deasupra norului se întânlesc pe un fond roșu închis steluțe de aur simbol al lumii cerești ce urmează traseul cercurilor concentrice. Delimitarea dintre stele și nor este marcată de o linie de aur. Pe fundalul unui peisaj montan cu o structură ordonată pe arcele cercului sunt reprezentate în doua registre șase figuri. Mandorla de aur (fig. 4) alcătuiește centrul compozițional scos în evidență de contrastul pe care îl are Mântuitorul față de restul elementelor din compoziție.
Partea centrală este statică iar în celelalte figurile împreună cu crenelurile munților formează două fluvii puternice ce se preling în jos. Dezvoltarea acțiunii între limitele acestei forme structurale are loc dinspre exterior spre interior.
Cuprinzând centrul de interes prin poziția centrală și accentul valoric al veșmintelor Mântuitorul stă drept în picioare binecuvântând cu mâna dreaptă iar în cea stângă ținând filacterul simbol al propovăduirii. Este înconjurat de o mandorlă de aur alcătuită din cercuri concentrice în nuanțe de violet degrade, aurul și violetul ce capătă înțelesul simbolic al luminii cerești. Din trupul lui Hristos pornesc raze de aur, semn al Slavei Domnlui care îi luminează pe cei trei apostoli. Mântuitorul este îmbrăcat în veșminte albe strălucitoare semn al curățeniei depline și al Îndumnezeirii trupului Său.
Sfinții Prooroci Moise și Ilie se află de o parte și de alta a Mântuitorului fiind și ei învăluiți în mandorla de aur. Sfântul Ilie se află la dreapta lui Iisus iar Moise la stânga. Ei sunt singurii oameni ai poporului lui Israel care au văzut slava lui Dumnezeu și au auzit glasul lui. Moise este reprezentat tânăr tinând în mâini Tablele Legii (fig.6), iar Ilie este reprezentat bătrân cu părul lung ce arată cu mâna dreaptă spre Mântuitor.
Amândoi stau în picioare într-o atitudine plină de cucernicie, înclinați către Hristos. Împreună cu Hristos ei poartă aureole. Corpul se sprijină pe un picior cu călcătura pe lungimea axului vertical, celălalt picior mișcându-se ușor către înapoi și în direcția opusă corpului.
Capul este și el încadrat în ritmul S-ului și este caracterizat de o ușoară aplecare în jos. Trupul dobândește în acest mod ritm și toate elementele sale funcționează plastic.În cazul proorocilor trupul și capul se încadrează într-o formă de S deschis (Sf. Ilie, fig. 5) și inversat (Sf. Moise), astfel, încât trupul dă impresia că se mișcă dinamic dar și că stă reușind în acest fel și o minunată curgere-ritm în organizarea anterioară a veșmintelor care creează premisele pentru ieșirea și relationarea icoanei cu privirorul. Trupul se poziționează asimetric, dinamic pe axul vertical, mișcarea corpului se dă în funcție de situație spre stânga sau spre dreapta.
Munții în formă de valuri cu crenelurile pogorâtoare, copacul răsucit corespund ca ritm tempo și sens al mișcării apostolilor și proorocilor. Muntele Tabor apare de obicei având trei culmi una pentru Iisus și celelalte doua pentru Moise și Ilie, dar de data aceasta muntele nu mai face legatura dintre lumea cerească și cea terestră, el apartine acum lumii terestre. Muntele constituie un element esențial al peisajului biblic fiind locul privilegiat al rugăciunii, el semnifică îndepărtarea de lume și apropierea de Dumnezeu și este locul prin excelență al revelației dumnezeiești.
Apostolii Petru, Ioan și Iacov sunt reprezentați căzuți la pământ (fig. 7), ferindu-și sau acoperindu-și privirile la vederea Slavei Dumnezeiești. Atitudinile lor exprimă teamă, uimire și bucurie la vederea lui Hristos. În stânga icoanei se află Petru, Ioan la mijloc acoperindu-și fața dar privind spre Mântuitor (fig. 7) și Iacov în dreapta ce privește spre Mântuitor cu uimire.
Armonia este dată prin contrastul complementarelor (întâlnit între munte a cărui tentă duce spre verde si norul luminos de culoare roșu, veșmântul galben al Mântuitorului și centrul violet al mandorlei), pictura în ansamblu este echilibrată, fiind bazată pe relațiile create între suprafețele simetrice ale axei verticale și între elementele cuprinse în cerc, compoziția se axează pe raporturile dintre detalii și întreg.
Iconograf – Liviu Dumitrescu
Tehnica : tempera cu emulsie de ou, poleita cu foita de aur dubla.
Dimensiunea icoanei 70/60 cm
Icoana a fost pictata in anul 2014. A fost expusa in Expoziţia Naţională Icoana-Credinţă şi tradiţie, organizată de Ministerul Culturii Institutul Naţional al Patrimoniului la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” ,Bucureşti in decembrie 2014 si la Anuala de Artă Religioasă 2015 – Cădere, Ridicare, Supravietuire – Artă Sacră, Creaţie si Restaurare -Expoziţia membrilor Uniunii Artiştilor Plastici din România, Asociaţia Filiala Artă Plastică Religioasă şi Restaurare în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti – Facultatea de Arte Decorative si Design – Departamentul Arta Murala. Evenimentul a avut loc la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” Bucureşti in mai 2015.
In martie 2015 a fost publicata intr-un album din Rusia, ” Divine Temple – Contemporary Christian Icons, Mozaics, Mural-painting, Frescoes, Restoration Editura Kolomenskaya Versta, Petersburg. In acest album au fost prezentate lucrari de iconografie si restaurare din Rusia, Marea Britanie, Italia, Franta, Canada, Argentina, Grecia, USA, Suedia, Mexic, Romania.
- Pentru a comanda o lucrare va rog sa completati formularul de contact.
- Se pot comanda si alte reprezentari iconografice in afara celor prezentate pe site.