Mozaic
Icoana bizantina in mozaic
Mozaic Iisus Hristos – imagini din timpul lucrului si al montajului pe fațada bisericii
Mozaicul reprezinta chipul Mantuitorului Iisus Hristos
Dimensiunea: 30/40 cm
Se pot realiza la comanda diverse reprezentari iconografice realizate in mozaic cat si mozaic decorativ.
Estetica acestui gen de arta este conditionata de natura materialului intrebuintat si de tehnica impusa de acesta. Mozaicul favorizează prin insasi natura sa o linie de contur inchisa si rezolvă corpurile in pură suprafata, in timp ce stralucirea sa luminoasa glorifică continutul imaterial si spiritual al imaginii.
In ceea ce priveste redarea figurii umane caracterul simbolic cel mai intens al sau se exprima prin frontalitate, care, impreuna cu privirea fixa a ochilor neobisnuit de mari, constituie un semn evident de grandoare, solemnitate si sacralitate. Maretia tehnicii mozaicului bizantin este vivacitatea si vitalitatea luminoasa a imaginilor, folosirea curbaturii cu o usoara inclinare spre sursele de lumina si spre in jos.
Printre cele mai vechi mozaicuri bizantinte intalnim:
Din sec VI Epoca lui Iustinian – Bazilica San Vitale Ravenna
Mozaicul raspunde cerinţelor unei arte care are misiunea de a evoca esentele spirituale prin mijlocirea unor reprezentari figurative si care, pentru aceasta, trebuia sa obtina forme purificate de tot ceea ce ar fi putut aminti îndeaproape materia carnala si pamanteana.
Mozaic San Marco Venetia – Bazilica Sfantul Marcu
Are ca scop sa aduca in constiinta umana existenta luminii divine, transpusa material prin tehnica realizata si a creat o pictura cu adevarat monumentala care se integra spatiului edificiilor pe care le impodobea si care respecta liniile arhitecturii. Tehnica de decoratie bizantina a fost de departe mozaicul radacinile acestuia se gasesc in antichitate, folosit în special ca ornament al podelelor.
Mozaic Chora – Constantinopol
Baza picturala a mozaicului antic a fost pastrata si in Bizant folosindu-se de toată bogatia spectrului. Se foloseau culori diferit nuanţate ca: diafanul azuriu celest, albastrul intens sau batand in verde, movul palid, rozul si rosul, cu luminozitati si calitati diferite, culori aproape stridente, sau potolite, sterse. Culorile complementare ale mozaicurilor au fost asezate fata in fata asa cum cere ochiul si, in acest sens, pictura bizantina corespundea naturii umane.
Mozaic San Clemente – Roma
Mozaicul bizantin, în contrast cu pictura greacă antică, a folosit culori înflăcărate, incandescente, cu o strălucire supranaturală; petele roşii şi verzi se desprind din gama generală a culorilor şi lucesc ca pietrele preţioase. Fiecare pată de culoare nu desemnează doar un simplu obiect şi nu este determinată numai prin impresia generală cromatică, ci exprimă totodată şi emoţia, lumina, focul sacru din sufletul omului.
Mozaic Sfanta Sofia- Constantinopol