Expoziţia Naţională-Concurs de pictură de icoane pe lemn şi sticlă ” Icoana ortodoxă – Lumina credinței ” organizată de Patriarhia Română la București

12 Pictori bisericesti premiati la Patriarhie

În Sala ‘Europa Christiana’ a Palatului Patriarhiei a avut loc vernisarea expoziţiei şi prezentarea catalogului ‘Icoana ortodoxă – lumina credinţei’. Pr. dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal, a prezentat catalogul editat de Editura ‘Basilica’ a Patriarhiei Române. În această lucrare se regăseşte întreaga listă a participanţilor la acest concurs, sunt reproduse icoanele câştigătoare şi sunt prezentaţi membrii juriului.

Liviu Dumitrescu

 Concursul a fost organizat în parteneriat de două dintre sectoarele Patriarhiei Române, Sectorul Patrimoniu cultural şi Sectorul Teologic-educaţional şi a avut drept obiectiv păstrarea tradiţiilor religioase şi culturale, prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească.

Expozitie de icoane pictate

Au participat 45 de pictori iconari adulţi, cu câte 4 icoane fiecare şi s-au acordat 12 premii, câte 6 pentru fiecare dintre cele două secţiuni. Valoarea premiilor a fost de 25.596 lei. Numele câştigătorilor concursului a fost anunţat de pr. dr. Florin Şerbănescu, consilier patriarhal. La Secţiunea Pictură pe lemn, pentru lucrări executate în tehnică tempera, stil neobizantin, câştigătorii au fost:  Premiul I a fost acordat lui Cristian Petre, din Ploieşti, jud. Prahova, monahia Fausta (Florentina Pană, Mănăstirea Bistriţa, Vâlcea) – premiul al II-lea. Liviu Florin Dumitrescu – premiul al III-lea;, ierod. Policarp (Marius Mihai Ifrim, Mănăstirea Cozia, Vâlcea), monahia Ecaterina (Mihaela Fermeşanu, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Vâlcea) şi Cosmina Miu (Bucureşti) – menţiune;

Cu prilejul premierii câştigătorilor, pe scena amenajată pentru slujba de hram, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că ‘icoana ortodoxă nu este doar o podoabă în Biserică, este o expresie liturgică artistică a credinţei ortodoxe. Dacă icoana este ortodoxă înseamnă că ea transmite credinţa ortodoxă. Dacă icoana nu este pictată în mod corect, ea derutează, nu transmite credinţa ortodoxă.

De aceea, un iconar trebuie să cunoască foarte bine credinţa ortodoxă, teologia liturgică a Bisericii şi mesajul pe care îl transmite icoana ortodoxă’. Totodată, Preafericirea Sa a anunţat că în prezent se lucrează la un îndreptar de pictură bisericească, ‘unde vor fi arătate direcţiile, principiile teologice şi artistice pentru pictura bisericească, deoarece nu oricine şi oricum poate picta icoane ortodoxe sau frescă ortodoxă.

Expozitie de icoane pictate

La vernisaj au participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhii Sfântului Sinod prezenţi la hramul Catedralei patriarhale şi premianţii celor trei concursuri organizate de Patriarhia Română. Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că pictura este ‘lecţia permanentă de teologie liturgică’: ‘Pictura este o predică fără cuvinte, o predică vizuală şi când sunt mulţi, şi când sunt puţini în biserică. Nu este o podoabă, decât în al treilea rând. Mai întâi este expresia mărturisirii credinţei ortodoxe, în al doilea rând pictura este o chemare la rugăciune şi abia în al treilea rând pictura este şi frumuseţe sau podoabă a casei Domnului.

Expozitie de icoane pictate

Frumuseţea din biserică nu este un scop în sine, ci doar un îndemn la a căuta o frumuseţe netrecătoare’, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Expozitie de icoane pictate